Slow Jigging

Slow Jigging Tekniği 


(Ağır) Aksak ritim Jigging - Slow pitch Jigging

Sizlere şu sıralar Japonya’da çıkışta olan ve jig avını farklı bir boyuta taşıyan yeni bir teknikten bahsetmek istiyorum. Bu teknik Norihiro Sato isimli Japon bir balıkçı usta tarafından geliştirilmiş. İngilizce’ye "slow pitch jigging” olarak çevirmişler, ben de Türkçe’ye (ağır) aksak ritim jigging olarak çeviriyorum, umarım siz de uygun bulursunuz.
[Soracak olanlar olabilir; Jigging yerine "seyirtme" terimini neden kullanmadın diye.. Bence artık jigging dilimize girdi gibi bir şey ve seyirtme de nedense aynı anlamı veremiyor gibi geliyor bana. Biraz eski model kaldı sanki..O yüzden ben jigging demeyi uygun gördüm, şimdiden anlayışınız için teşekkür ederim.]

Eğer jigging dendiğinde aklınıza eski stil, elektrik yemişçesine yapılan hızlı jig aksiyonu geliyorsa jig avını güç ve kuvvet gerektiren, zor bir av metodu olarak niteleyeceksinizdir. Kolunuzu zorlayan ve yorucu bir teknik olmasına rağmen trofe balıkların yakalanabildiği, zevkli ve alabildiğine heyecan verici bir av metodur ve bir kez balık aldıysanız kolay kolay vazgeçemezsiniz. Ama eve döndüğünüzde sanki üzerinizden kamyon geçmiş gibi hissetmeniz garanti gibi bir şey.

Alttaki videoları izlediğinizde klasik jigging ile aksak ritimli jigging arasındaki farkı göreceksiniz. Gerçi Japonca olduğu için neler anlatıldığını pek anlamıyoruz ama zaten hareketlerden ve aksiyonlardan olay anlaşılıyor.





Ne kadar kolay gözüküyor değil mi? Kızlar bile yapabiliyor laf aramızda..Kaslarınıza işkence etmediğiniz için hiç de zor değil.

Eğer klasik tip jiggingi biliyor ve uyguluyorsanız kendinize nasıl oluyor da bu yöntemle balık alabiliyorlar diye soruyorsunuzdur.

İster inanın ister inanmayın, gayet iyi balıklar alınıyor.

· Her çeşit avcı balık atlayabiliyor (hızlı yüzen pelajik balıklardan dip balıklarına)

· Balık her an atlayabiliyor (aktif veya pasif zaman farketmiyor)

· Her tür hava şartında çalışıyor. (Durgun, dalgalı, rüzgarlı..)

· Daha fazla balık tutulabiliyor.

Tabi ki şöyle bir gerçek var: Eğer balıklar aktifse ve siz de meradaysanız (zaten) her teknik çalışacaktır…

Ama balıklar bütün gün, gün boyunca aktif değillerdir. Yani daima yem peşinde koşmazlar. Çoğu zaman bu hareketlilik sadece 2-3 saat sürer ve gün içinde sadece bir veya iki kez olur. Eğer bütün gününüzü denizde balıkların aktif oldukları zamanı kovalayarak geçirmek istemiyorsanız başka bir yöntem bulmak zorundasınız. Balıkları aktif olmadıkları zaman nasıl avlanmamız lazım? Aksak ritim jigging işte bu fikirden yola çıkmış bir metot.

Norihiro Sato

upload_2018-1-17_14-35-46.png 

Avcı balıklar içgüdüsel olarak daima kolay av ararlar. Av ne kadar kolaysa o kadar iyidir.


Sakat veya güçsüz balıkların yüzüşü düzensizdir. Hızla hamle yapıp dururlar veya anlık hareket ederler. Hareketlerinde belirli bir yön yoktur ve en sonunda da dibe doğru düşerler. Deniz sisteminde dibe doğru gitmek bir zayıflık belirtisidir. Balık artık ya yüzemiyordur ya da saklanma ihtiyacı hissediyordur.


Aksak ritim jigging’in hedeflediği de budur, yani avcı balıkların iştahını kabartmak.



Aksak ritim jigging makineyi yavaş sarmak değildir. Kol çevrilmeye devam eder ama tur aralarında yaptığınız düzenli "durdur - çevir” hareketleriyle jige aksiyon verilir. Olay kabaca budur. Yani tutuk ve aksak bir ritimle makineyi ağır ağır çevirmek.

Aksak ritim jigde genel olarak makinemizin kolunu saniyede 1 tur çeviririz. Bu da alışılmış jig avının epey altında bir tempodur.

ADIMLAR:

1- Makineyi sarmak için kolu çevirdiğiniz an, kamış buna hafifçe uçtan eğilerek tepki verecektir ki, bu da jigi tatlı bir şekilde yukarı doğru hareketlendirir ve yumuşak bir aksiyon kazandırır. Bu sarım tam bir tur olacağı gibi yarım veya çeyrek tur da olabilir. Her sarım sırasında kamışı hafifçe yukarı kaldırabilirsiniz, seçim sizin.

2- Sarım bitip kamışınızı sabit olarak tuttuğunuz an, kamışın ucu kamçı hareketini yapacak ve jiginiz asıl aksiyonunu gerçekleştirmek üzere hareketlenecektir. Denge merkezi ortada olan jiglerde bu aksiyon yanal yönde olur; yani jig ufki (yatay) düzlemde anlık olarak hafifçe salınır. İşte, avcı balıkların jige en çok vurdukları an bu andır.

3- Kamışın ucunu indirirken makineyi hafifçe sarabilirsiniz veya sarmayabilirsiniz. Eğer makinenizi kamışın hem yukarı hem aşağı hareketinde hafifçe sarıyorsanız, jig yukarı doğru gelirken de dans ederek gelecektir. Eğer kamışın ucunu aşağı eğdiğinizde makineyi sarmıyorsanız, jig serbest düşüşe geçecek ve orjinal (üretici firmanın dizayn ettiği) aksiyonunu yapacaktır. Bu da avcı balıkların vuruş yapabilecekleri, cazip bir andır.

4- Jigin ağırlığının kamışın ucunu eğdiğini hissettiğiniz an, makinenizle bir sarım daha yapın.

Genellikle bu aşamada; yani takip eden sarma ve aksiyon anında balıklar vuruş yaparlar. Dolayısıyla bu an sizin için en değerli tecrübeleri yaşayacağınız ve bilgi toplayabileceğiniz andır. Balıkları vuruşlarına göre tanıyabilir, davranışlarını analiz edebilir, hatta birbirinden ayırabilirsiniz. Kamışınıza ve makinenize farklı aksiyonlar yaptırarak yani; hız, ritim, uzunluk, zamanlama gibi faktörleri değiştirerek farklı türleri de hedefleyebilirsiniz

Ağır aksak ritim jiggingde aksiyon vermek:

Kamışın temel fonksiyonu:

Ağır aksak jigging’de nasıl aksiyon verebileceğimize bir bakalım.

Öncelikle temel olan ve iyi öğrenmemiz gereken, 1 sarım- 1 kaldırış tekniğidir. Buradaki ritim genelde 1 sarım/1 sn’dir.

1) Kamışınızı suya yatay (90°) olarak tutun. Tam bir tur sarın ve durun. Kamış bu harekete (gerilime) boyun eğecek ve hafifçe eğilecektir. Jig de bu arada yukarı doğru süzülerek çıkmaya başlar, siz sarmayı bıraktığınız an en yüksek hızdadır.

· Burada gösterilen 1 sarım - 1 kaldırış aksiyonudur. Bu sarım tam bir tur olabileceği gibi, yarım veya çeyrek de olabilir. Burada kamışınıza hafifçe yukarı-aşağı hareket te verebilirsiniz ama bu tekniğe tam hakim olmadan başlamamanızı, ilk zamanlarda kamışınızı sabit tutmanızı öneriyoruz.

1 sarım = 1 tam tur
upload_2018-1-17_14-41-32.png 

· 90° standart bir pozisyondur. Eğer kamışı ucu aşağı doğru eğik şekilde tutarsanız kamçı etkisi azalacak ve jigin aksiyonu daha yumuşak olacaktır. Uç yukarı bakıyorsa da tam tersi, hareket biraz daha keskinleşecek ve aksiyon o derece sertleşecektir.

2) Sonra bir durun, bırakın kamışın ucu geri dönüş (kamçı) hareketini yapsın. Böylece jiginiz öncelikle yukarı doğru bir çıkış hareketi yapacaktır. Bu hareket jigin tipi ve denge durumuna göre değişir. Bazı jigler yanal yönde kayma hareketi yapar, bazıları etrafında döner, bazıları asılı kalır, bazıları ise bir tarafına doğru kaykılır. Ama sonuçta hepsi bir düşüş hareketi sergilerler.

Durun, bırakın kamış işini yapsın
upload_2018-1-17_14-28-24.png 

· Merkezi dengeli jigler burada yatık bir durum alır. Aksak ritim jigin hedeflediği de budur. Vuruş anı işte tam bu anda olur. Bu ve bundan sonraki jigin düşüş anında. Bu iki durumda da jigin üzerinde bir baskı yoktur, jig yatay pozisyondadır. Balığın jigi yemesi için en uygun zamanlardır aslında bunlar. Eğer balık jige yukarı doğru süzülürken atlarsa genelde kafadaki iğneler tarafından yakalanır, düşüş sırasında ısırırsa da kuyruktaki iğnelerden. Avcı balık genelde kafa tarafını hedefler, daha doğrusu jigin ön tarafını.

· Burada en önemli faktör, jigin kendi işini kendisi yapmasıdır. Kendinizi tutmaya çalışın kamışla oynamayın, makineyi sarmayın.. Bu sadece jigin orijinal aksiyonunu bozacaktır. Siz aksiyonu verdiniz, şimdi bekleyin bakalım nasıl bir reaksiyon gelecek. Çoğunlukla insanlar kamışın ucu geri geliş hareketini yaparken kamışı aşağı eğerler ki aslında bu kamışın kamçı etkisini sıfırlamaktan başka bir işe yaramaz. Eğer amacınız buysa tabi ki yapabilirsiniz. Arada sırada yapılan bu tip ani hareketler avınızın ilgisini çekecektir. Bundan sonra da yapacağınız ağır aksak sarımlarla da balığın vurmasını sağlarsınız. Yani kısaca, jiginizi yatay duruma getirmek istiyorsanız sarmayı bırakmalı ve kamışı sabit tutmalısınız ki kamış kamçı hareketini yapabilsin.

· Ağır aksak jig kamışları yüksek dirençli karbon malzemeden imal edilmişlerdir. Özel yapıları sayesinde diğer jig kamışlarına göre çok daha fazla esneyebilirler ve neredeyse kamışın tüm uzunluğu boyunca kamçı hareketini (geri gelme) daha yavaş ve kuvvetli bir biçimde yapabilirler.


3) Aslında 2. adımın devamı olarak düşünebiliriz.

BekleyinJig düşüşünü tamamlasın
upload_2018-1-17_14-26-10.png 


· Jig kayma hareketi esnasında ivmesini yitirir ve düşmeye başlar. Vuruşların alınabileceği anlardan birisi de budur. Şu anda piyasada bu düşüşlerin farklı olduğu çeşitli jigler bulunmakta. Hepsi de kendine has düşme aksiyonunu vermeye çalışıyorlar. Kimisi fırıl fırıl dönüyor, kimisi beşik gibi sallanarak kimisi de adeta titreyerek aşağı düşme hareketi sergiliyor. Tek yapmanız gereken karışmamak J


· Kamış burada sabit tutulursa düşüş çok uzun sürmez, düşüşü uzatmak için kamışınızın ucunu aşağı doğru eğebilirsiniz. (tabi ki makinenizi çevirmeyerek..)Burada tekniğiniz geliştikçe süreyi daha da uzatabileceksiniz.


4) Bu adım diğer turun başlangıcıdır. Düzgün ve kesintisiz bir ritim tutturmak için zamanlama önemlidir. Jigin ağırlığını kamışın ucunda hissetmeden az evvel hafifçe sarmaya başlayın. Eğer yeteri kadar zaman tanımazsanız düşüşü erken kestiniz demektir ve diğer turda da zayıf bir aksiyon bizi bekler. Eğer çok geç çevirmeye başlarsanız bu sefer de jig misina da ölü bir vaziyette asılı kaldı demektir.

Düşüş için yeteri kadar uzun zaman verdiniz ama misina suyun üstünde birikiyorsa (yani sağılmıyorsa) büyük ihtimal birisi jiginizi aldı ve kaçıyor demektir. Kamışın ucunda hafif bir ağırlık hissedene dek sakince sarın ve bir kıpırtı varsa bu sefer tasmanızı atın. Bazen jiginiz dipte bir ilişkene de takılmış olabilir, tasmalamadan önce ucunda balık olduğundan emin olun.

1 (tek) Sarım

upload_2018-1-17_14-27-29.png 


· Alternatif olarak, jig düşerken makineyi sarmayabilirsiniz veya inerken yarım, çıkarken yarım da sarabilirsiniz. Aşağı düşerken sarmıyorsanız düşüşü maksimize edersiniz. Ama her seferinde düşüşler maksimum mu olsun? Belki hayır. Birazını kamışı aşağı doğru eğdiğinizde sarabilirsiniz, kalan kısmını da yukarı doğruyken. Jig yana doğru kayma hareketini yapar ve askıda kalır. Daha sonra düşüş kısmına geçmeden tekrar hafifçe yukarı kalkar ve aksiyona tekrardan başlar. Yani daha ritmik yukarı doğru seğirtme hareketleri vermiş olursunuz. Bunlar zamanla pratik yaparak kazanabileceğiniz bazı teknikler olarak aklınızda bulunsun.


5) Son olarak, ikinci kaldırış hareketi. Bununla birlikte tüm hareket döngümüz tamamlanmış oluyor. Bu stile alıştıkça kendi kamış hareketlerinizi uygulayabiliyor olacaksınız. Ama dilerseniz öncelikle makine ile oynayarak alternatiflerinizi yaratmaya çalışın, daha sonra kamışa geçin. Kamışa yapacağınız müdahale konusunda aceleci olmayın.


Durun, bırakın kamış geri gelsin

upload_2018-1-17_14-28-24.png 

· Gerçekte bir de dalga ve akıntı faktörleri de vardır. Denizle inatlaşılmaz. Sular yukarı doğru iterken kaldırmak, aşağı doğru çekerken de indirmek hareketlerinizin etkisini arttıracaktır.

· Oyununuzu oynarken bu doğal faktörleri de göz önüne almayı ihmal etmeyin. Denizle uyum içinde olun. Misinanızdan gelecek olan sinyallere kulak kabartın. Her an tetikte olmakta ve farkındalığınızı arttırmakta fayda var. Her seferinde de yeni şeyler denemekten kaçınmayın. Böylece daha çok eğleneceksiniz.

· Güzel ve ahenkli bir ritim tutturduğunuzda da balık vuruşlarının otomatik olarak arttığını göreceksiniz.


Balıkların jige ne zaman ve neden atladığını kestirebilmek zordur. Ama temel olarak önceki tecrüblerimiz bize gösteriyor ki, balıklar en çok yatay durumdayken ve/veya arka üstü düşüş pozisyonundayken jige saldırıyorlar. Aslında bu anlar bizim değil, jigin aktif olduğu zamanlardır. Başka bir deyişle, jig kendi başına hareket ediyorken vuruş alma şansı daha yüksektir. Siz yeter ki jiginizi yatay pozisyona getirin ve düşmesine izin verin.

Bu metotla alınmayacak balık yok gibi bir şey. Dipte yaşayan orfoz, lahoz gibi taş balıklarından sinarit, mercan, trançaya veya orta/üst suda yaşayan akya, orkinostan lüfer palamuta kadar tüm balıklar ağır aksak ritimle hareket edip düşüş gösteren jigin cazibesine kanıyorlar.

Önemli not: Lütfen avlanması yasak olan balıklarımızın durumuna duyarlı bir şekilde avlanalım.
 
Anlatım Serdar Altinbilek Kaynak www.baliksevdam.com
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.